Jucării care Stârnesc Imaginația!

noriel.ro

De-a lungul anilor, am acumulat o colecție impresionantă de jucării, folosite atât în practica mea ca logoped, cât și cu propriii mei copii. În timp ce tendințele jucăriilor au venit și au plecat, am realizat că există câteva jucării “încercate, testate și adevărate” care sunt esențiale pentru orice cutie de jucării, mai ales când vine vorba de încurajarea jocului de rol. Aceste jucării par să aibă trei caracteristici comune. Ele:

  • Sunt deschise – există mai multe moduri de a te juca cu ele;
  • Promovează interacțiunea – încurajează colaborarea și conversația;
  • Pot fi folosite pentru jocuri simple sau elaborate – aceste jucării pot stimula imaginația copilului tău de la vârsta de toddler până la primii ani de școală.

Înainte de a alege o jucărie pentru copilul tău...

Sugestiile de jucării de mai jos sunt doar un ghid. Cel mai bun ghid este copilul tău și interesele sale. Poate fi fascinat de ceva ce nu este pe lista de mai jos, cum ar fi dinozaurii. Dacă acesta este cazul, cutia ta de jucării ar putea include articole diferite de cele enumerate mai jos. Urmează întotdeauna preferințele copilului tău.

noriel.ro

Jucării care încurajează jocul de rol

Pentru fiecare jucărie de mai jos, există recomandări pentru copiii care abia încep să se joace de-a (“pretendenți noi”), precum și pentru copiii care deja se implică în jocuri de rol (“pretendenți experimentați”). Pentru a determina stadiul de dezvoltare al copilului tău în jocul de rol, consultă ghidurile din articolul nostru “Tărâmul Imaginației“.

Animalul de pluș sau păpușa preferată a copilului tău

Ursuleții de pluș nu sunt doar pentru îmbrățișări și dormit! Uneori, primele jocuri de rol ale copiilor sunt văzute cu animalul de pluș sau păpușa preferată. Pretendenții noi s-ar putea bucura să-și hrănească ursulețul de pluș sau păpușa cu o linguriță de jucărie sau să-l acopere cu o pătură pentru a-l pune la somn. Pretendenții experimentați pot organiza ceaiuri cu mai multe animale de pluș sau păpuși, sau pot crea un cabinet veterinar sau un spital punând animalele de pluș sau păpușile în cutii de pantofi vechi care servesc drept paturi!

noriel.ro

Păpuși de mână

Păpușile de mână pot fi folosite în același mod ca animalele de pluș sau păpușile. Dar au o caracteristică suplimentară care stimulează foarte mult jocul de rol – gurile și brațele lor mobile le ajută să prindă viață. Acest lucru le face să pară mai realiste și încurajează pretendenții noi să le hrănească, să vorbească cu ele sau să le pieptene părul. Pretendenții mai experimentați se bucură să organizeze spectacole de păpuși folosind mai multe păpuși, sau chiar păpuși făcute de ei din șosete vechi. O cutie de carton face un teatru de păpuși grozav. Spectacolele de păpuși încurajează o colaborare excelentă și jocul în echipă la copiii mai mari.

Blocuri și LEGO

Blocurile nu sunt doar pentru construirea turnurilor! Copiii noi în jocul de rol ar putea construi ceva simplu și familiar, cum ar fi o casă sau un garaj pentru mașinuța preferată. Pretendenții mai experimentați ar putea pretinde că blocurile individuale sunt paturi pentru spital sau bucăți de gunoi pentru camionul de gunoi. Sau ar putea să se bucure de crearea unor scene elaborate din blocuri, cum ar fi diferite clădiri pentru un “oraș” din blocuri. Unele seturi LEGO sunt concepute pentru a construi ceva specific, cum ar fi o navă spațială sau un castel. Dar încearcă să “gândești în afara cutiei LEGO”! Nu există nicio limită la ceea ce tu și copilul tău puteți crea împreună.

Mâncare și vase de jucărie

Uneori, părinții băieților sunt surprinși când sugerez mâncare și vase de jucărie ca o idee de joc de rol pentru fiul lor, întrebându-se “nu sunt acestea pentru fete?”. Dar, ca mamă a doi băieți, pot să vă spun că TOȚI copiii iubesc să se joace de-a mâncarea! Copiii interacționează constant cu mâncarea – mănâncă, își privesc îngrijitorii pregătind mesele și vizitează magazinul alimentar. Acest lucru face din mâncare o temă excelentă pentru pretendenții noi, deoarece este atât de familiară. Adesea, primul joc de rol al unui copil implică mâncare, cum ar fi hrănirea unui animal de pluș sau hrănirea mamei cu o ceașcă de jucărie. Pretendenții mai experimentați pot juca restaurant, pot organiza o petrecere de ceai, pot pretinde că fac cumpărături pentru mâncare de jucărie, pot organiza o petrecere de aniversare, pot juca la pizzeria… posibilitățile sunt infinite!

noriel.ro

Vehicule

De data aceasta, părinții fetelor întreabă “nu sunt acestea pentru băieți?”. Dar toți copiii se bucură să se joace cu vehicule. La fel ca mâncarea, vehiculele sunt ceva comun în experiența copiilor, ceea ce le face o temă bună pentru jocul de rol timpuriu. Împingerea unui automobil de jucărie înainte și înapoi nu înseamnă neapărat că un copil se joacă de-a. Dar odată ce pun o figurină înăuntru și “conduc” mașina la mecanic pentru o verificare, imaginația funcționează cu adevărat! O cutie de pantofi cu uși decupate la capete face o spălătorie de mașini grozavă pentru jucării. Păpușile mici pot face o plimbare cu autobuzul la zoo. Menține lucrurile simple pentru pretendenții noi demonstrând o acțiune simplă cu vehiculul, cum ar fi prefăcându-te că îl repari cu o unealtă de jucărie sau prefăcându-te că faci o cursă între două mașini (una pentru tine și una pentru copilul tău).

Plastilină

Majoritatea copiilor se bucură de experiența senzorială de a modela, rula și manipula plastilina. Aceasta poate fi o modalitate de a atrage pretendenții noi în utilizarea imaginației lor. Pretendenții noi pot face ceva simplu și familiar, cum ar fi o mașină sau un măr. Nu ai nevoie de seturile de plastilină sofisticate care vin cu accesorii pentru a coafa părul animalelor de companie sau pentru a crea dinți pentru a fi curățați de dentist (deși acestea pot oferi pretendenților experimentați niște idei grozave!). Din nou, încearcă să “gândești în afara cutiei de plastilină”! Poți încorpora unele dintre jucăriile enumerate mai sus pentru a extinde jocul de rol cu plastilină. De exemplu, creează mâncare din plastilină pentru a o servi pe vasele de jucărie, apoi hrănește un animal de pluș. Sau creează drumuri sau tuneluri din plastilină pentru vehiculele de jucărie. Dacă nu ai plastilină – încearcă să faci una cu această rețetă.

Costume și recuzită pentru jocuri de rol

Asta nu înseamnă că ar trebui să alergi la magazinul de jucării pentru a cumpăra costume scumpe. Poți colecta obiecte din jurul casei pentru ca copiii să se îmbrace și să pretindă că sunt altcineva (cunoscut și sub numele de “joc de rol”). Obiectele pot include poșete vechi, cravate, pălării, șorțuri, cămăși sau bijuterii. Și caută recuzită pentru a însoți acest joc de îmbrăcare, cum ar fi un telefon mobil vechi, o pungă de cumpărături, o servietă, etc. Pretendenții noi

noriel.ro

Fii atent la:

  1. Zurgălăi și sunete. Uneori, prea multe butoane sau părți electronice pot însemna că atenția copilului se va concentra pe apăsarea butoanelor în loc să folosească imaginația.
  2. Jucării cu capăt închis. Unele jucării au un produs final specific (cum ar fi un set LEGO care creează un anumit vehicul) sau doar o singură modalitate de utilizare (cum ar fi o mașină cu telecomandă). Aceste tipuri de jucării pot încuraja anumite abilități (cum ar fi abilitățile motorii fine), dar pot fi restrictive când vine vorba de utilizarea imaginației.

Care este parerea ta?

Leave a reply

Lulu🎲Toys
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0

Devino Membru!​

Și Află Despre Ultimele Promoții

Jucarii Star Wars